Kατηγορίες
dressing Fabrics Suits

Κοστούμι παντός καιρού ― σχεδόν…

Καθώς χειμωνιάζει είναι πολύ πιθανόν να σκεφτόμαστε ήδη μια ανανέωση στην γκαρνταρόμπα· καινούργιο κοστούμι, σακάκι κ.λπ. Δύο σκέψεις: ο φετινός χειμώνας θα είναι σφιχτός οικονομικά, αφενός· άρα κινούμεθα προς ρούχα καλά μεν και ποιοτικά, αλλά ευέλικτα και παντός καιρού, έτσι ώστε να έχουν το μέγιστο value for money. Υπενθυμίζουμε: value for money δεν είναι το φτηνό, που θα δείξει έτσι κι αλλιώς τις αδυναμίες του, αλλά το καλό, αυτό που θα διαρκέσει, θα φορεθεί σε κάθε περίσταση και θα το ευχαριστηθούμε.

Αφετέρου, κι αυτό τον χειμώνα θα τον περάσουμε σε θερμαινόμενα κτίρια· άρα τα ρούχα μας δεν πρέπει σε καμία περίτπωση να είναι βαριά, «θερμαντικά», αλλά ελαφριά, άνετα, ευέλικτα, ικανά να φοριούνται από τον βροχερό Σεπτέμβριο έως και τον Μάιο. Το τέτοιας εμβέλειας ρούχο συνήθως το αποκαλούν Four Seasons· εγώ θα το αποκαλούσα συμβατικά ντεμί-σεζόν ή Three Seasons: φθινόπωρο – χειμώνας – άνοιξη· το μεσογειακό καλοκαίρι, το σχεδόν υποτροπικό πια, απαιτεί δική του, ξεχωριστή ενδυματολογική αντιμετώπιση.

Τούτων λεχθέντων, ας δούμε τα κατάλληλα ρούχα. Αρχίζουμε από το ύφασμα βέβαια. Ε, ξεχνάμε τα βαριά υφάσματα. Κατάλληλο για τη δουλειά μας είναι οτιδήποτε κινείται στην γκάμα των 250-300 γρ./τ.μ (γραμμάρια ανά τετραγωνικό μέτρο υφάσματος· οι καλοί υφασματέμποροι και ράφτες ξέρουν). Πιο κάτω, πάμε στα αμιγώς καλοκαιρινά· πιο πάνω, πάμε στα παλαιού τύπου χειμωνιάτικα. Ασφαλώς τους πιο κρύους μήνες, μπορεί να φορεθεί κι ένα ρούχο στα 320, ακόμη και στα 350 γρ./τ.μ. Αλλωστε τα βαριά υφάσματα «πέφτουν» πολύ ωραία, ιδίως στο παντελόνι, και το σακκάκι στρώνει πιο εύκολα, αλλά ας μην ξεχνάμε, ποτέ μα ποτέ, ότι ο μεσογειακός χειμώνας είναι ήπιος και σύντομος, ενώ οι χώροι που κινούμεθα, εργασίας και κατοικίας, είναι όλοι θερμαινόμενοι, και συχνά υπερθερμαινόμενοι. Ενα βαρύ σακκάκι θα αναγκαστείς να το βγάλεις, όταν ο ιδρώτας θα κυλά στις μασχάλες· και το βαρύ παντελόνι θα ανάψει φωτιές. Αν λοιπόν αναγκάζεσαι να βγάζεις το σακκάκι, γιατί να το φοράς; Για την απόσταση πόρτα-αυτοκίνητο; Πάμε παρακάτω.

Σημασία δεν έχει μόνο το βάρος του υφάσματος, αλλά και η ύφανση και τα υλικά. Για παράδειγμα,ένα λινό ύφασμα στα 280 γρ. δεν είναι πιο ζεστό από ένα ολόμαλλο στα 260 γρ. Για δύο λόγους: πρώτος, το λινό είναι πιο δροσερό σαν υλικό, απάγει τη θερμότητα πολύ ευκολότερα από το μαλλί, είναι δηλαδή ευθερμαγωγό, όπως όλα τα «θερινά» νήματα (λινό, βαμβάκι, και λιγότερο το μετάξι). Το μαλλί είναι πολύ περισσότερο δυσθερμαγωγό, μονωτικό, κρατάει τη θερμότητα του σώματος. Δεύτερον, το λινό υφαίνεται αρκετά πιο αραιά απ’ ό,τι συνήθως το μαλλί στα worsted υφάσματα; η αραιότερη ύφανση διευκολύνει έτι περαιτέρω την απαγωγή θερμότητας, το ύφασμα «αναπνέει» ευχερέστερα και το σώμα διευκολύνεται στη θερμορύθμισή του.

Αραιή ύφανση έχουν και τα καλοκαιρινά μάλλινα υφάσματα, τα σωστά εννοείται, όχι οτιδήποτε βαφτίζεται cool wool. Aυτά τα «σωστά» καλοκαιρινά ονομάζονται συνήθως Fresco (ή κρεπ ή High Twister ή Crispaire): το νήμα τους είναι πιο στριμμένο και λεπτό, ώστε το ύφασμα να στέκει καλύτερα και να μην τσαλακώνει εύκολα, ενώ ταυτόχρονα είναι και πιο αραιοϋφασμένα.

Παρόμοιες ιδιότητες με τα κρεπ-fresco έχουν και τα μοχαίρ υφάσματα (σχεδόν πάντα μίγμα μαλλιού-μοχαίρ): το μίγμα μοχαίρ δεν υφαίνεται τόσο πυκνά, δίνοντας έτσι ένα ύφασμα πιο δροσερό, με χαρακτηριστική στιλπνότητα και γυαλάδα, κατάλληλο και για άνοιξη-καλοκαίρι.

Αλλο ντεμί-σεζόν ύφασμα είναι το μίγμα μαλλί-μετάξι· το μετάξι δεν είναι τόσο δροσερό όσο το λινό και το βαμβάκι, αλλά δίνει τις ωραιότερες πτυχώσεις, ενώ το μαλλί συνεισφέρει σώμα και αντοχή στο ύφασμα.

Αντιστρόφως, το πολύτιμο κασμίρ είναι ένα πολύ ζεστό υλικό· ακόμη και μικρή προσθήκη, 5-10%, αυξάνει τη θερμαντική ικανότητα του υφάσματος, και το κάνει βέβαια και πολύ πιο απαλό και αφράτο. Στα ντεμί-σεζόν πάντως καλύτερα να αποφεύγεται, σε ποσσοτό μεγαλύτερο του 3%.

Μια τελευταία κρίσιμη λεπτομέρεια για το ραμμένο ρούχο. Αν ράβετε σε ράφτη το ντεμί-σεζόν, δώστε οδηγία για λεπτή καναβατσότριχα και γενικά μίνιμαλ γέμισμα, ώστε το σακκάκι να γίνει ακόμη πιο ελαφρύ. Το καλοκαιρινό σακκάκι μπορείτε επίσης να μη το φοδράρετε εξ ολοκλήρου, αλλά κατά τα 2/3, έτσι ώστε να αναπνέει ευχερέστερα.

Και στα έτοιμα ρούχα κυνηγήστε τέτοιες ουσιαστικές λεπτομέρειες: θα γλιτώσετε ιδρώτα, θα κερδίσετε άνεση.

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s