Το καπέλο εξαφανίστηκε από το αστικό ντύσιμο στην Ελλάδα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, έως ότου το επανέφεραν οι νέοι: hip chic, αλήτικο, αρτίστικο, στυλάτο, από τζόκεϊ υποκάτω της κουκούλας έως κουλ pork pie hat, καβουράκι, σκούφο Ανδεων, ρέγκε μπερέ. Μπράβο στην ατίθαση νεολαία!
Η άλλη ηλικιακή ομάδα που κράτησε το καπέλο ήταν οι ηλικιωμένοι και οι γέροντες. Καβουράκια μάλλινα, τραγιάσκες τουίντ και κασκέτα ναυτικά, βλέπουμε πάντα τον χειμώνα στις πόλεις και στην επαρχία.
Τι κάνουν όμως οι ενήλικοι αστοί, οι φαλακροί μεσήλικες; Αμηχανία. Κάτι τζόκεϊ βλέπουμε, χειμώνα-καλοκαίρι, και μάλλινα σκουφιά τον χειμώνα. Και κανα καλοκαιρινό αγορασμένο από τα τουριστικά είδη, στο νησί διακοπών. Αμήχανα μπαλώματα, δηλαδή, με άθλια πρακτικά και στυλιστικά αποτελέσματα.
Κι όμως, οι λύσεις είναι πολλές και ικανοποιούν κάθε γούστο, κάθε ανάγκη, κάθε εποχή και περίσταση. Καταρχάς, τον χειμώνα το καπέλο προστατεύει τα αποπτιλωμένα σκαλπ από τον υετό, την χιόνα, την πνοή του παγετού. Το καλοκαίρι αποτρέπει τα εγκαύματα της φαλακρίτσας και την ηλιοπληξία του εγκεφάλου. Προσοχή, δεν μιλάμε για στυλ και κάλλος, μιλάμε για υγεία και ευεξία.
Τούτων λεχθέντων, ας δούμε δυνατότητες χειμωνιάτικου πίλου εν Ελλάδι. Στην πόλη, παλαιότερα, το ενδυματολογικό και κοινωνικό πρωτόκολλο υπαγόρευσε στους αστούς μόνο πλατύγυρα καπέλα: ρεπούμπλικες (fedora, borsalino) και καβουράκια (trilby), και μάλιστα μόνον ορισμένα χρώματα: μαύρο, μπλε, γκρί, όχι καφέ. Οι τραγιάσκες και τα καβουράκια από τουίντ, οι μπερέδες και τα συναφή φοριούνταν από εργάτες και ειδικές επαγγελματικές ομάδες, είτε από αστούς στην εξοχή, τα σαββατοκύριακα, τις ώρες της σχόλης και της χαλάρωσης. Αυτό το πρωτόκολλο βέβαια έχει εξανεμιστεί σήμερα, ιδίως στην Ελλάδα, και ευτυχώς.
Σήμερα ο καθείς μπορεί να φορέσει ό,τι καπέλο του καπνίσει, όπου να ‘ναι. Μία προϋππόθεση κι εδώ, όπως σε όλο το ντύσιμο: το καπέλο να το φοράμε, όχι να μάς φοράει…
Τι θα φορούσαμε λοιπόν στην πόλη, τις κρύες μέρες; Ντυμένοι με κοστούμι και παλτό, θα διαλέγαμε μια ρεπούμπλικα, σε χρώμα γκρι σκούρο, καμηλό ή βαθυκάστανο-σοκολατί για πρωινές-απογευματινές ώρες, μπλε σκούρο ή μαύρο για βραδινές. Εναλλακτική της ρεπούμπλικας με τα πλατιά μπορ, είναι το καβουράκι ή trilby: ίδια φόρμα, αλλά αισθητά στενότερα μπορ. Και οι δύο τύποι κατασκευάζονται από μάλλινα πιλήματα: τσόχα (felt) από μαλλί merino ή, στις κορυφαίες ποιότητες, πίλημα από γούνα, συνήθως λαγού.
Η επιλογή καπέλου έχει να κάνει, μεταξύ άλλων, με το μέγεθος και σχήμα προσώπου, το μπόι, τη σωματική διάπλαση κ.ά. Ιδια κριτήρια λίγο-πολύ ισχύουν και για τις τραγιάσκες, χαμηλές ή πομπέ, φτιαγμένες από μάλλινο ύφασμα, συνήθως τουίντ σκωτσέζικο, ιρλανδικό, εγγλέζικο ή και ιταλικό, σε καρρώ σχέδια ή ψαροκόκκαλο, πιτισιλωτό κ.λπ. Η τραγιάσκα όμως φοριέται πιο σπορτίβικα, συνήθως πάνω από καμπαρντίνα, τουίντ σακάκι, ή τζάκετ στυλ Barbour.
Εξαιρετικό καπέλο, ειδικών αποστολών, ο μπερές. Φυσικά ο βάσκικος, ολόμαλλος, αδιάβροχος, συνήθως μπλε χρώματος, που φτιάχνεται στα Πυρηναία. Δεν φοριέται μόνο από καταραμένους καλλιτέχνες και μποέμ. Φοριέται και από urban warriors, και έχει ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: εφαρμόζει τέλεια στο κεφάλι και δεν τον παίρνει ποτέ ο άνεμος, ακόμη και αν οδηγείτε μοτοσυκλέτα!
Μ υ σ τ ι κ ά
1. Μη φοράτε ποτέ το καπέλο σας ολόισια. Πάντα λοξά! Τι εννοούμε; Με ελαφρά κλίση προς τα εμπρός και κάτω, και ελαφρά κλίση προς το πλάι.
2. Μην παίρνετε φτηνά καπέλα. Προτιμήστε ένα ποιοτικό κομμάτι, που να σας ταιριάζει τέλεια, και προμηθευτείτε το από ειδικό μαγαζί.
3. Αν χάσει τη φόρμα του κι αν λεκιαστεί, διοχετεύστε πάνω του ατμό, διακεκομμένα (από τσαγερό, βραστήρα, ατμοσίδερο) και «φέρτε» το στα ίσια του με μαλακές κινήσεις των χεριών. Βουρτσίστε το, και περάστε το με ένα μαλακό μάλλινο πανί χωρίς χνούδι. Επαναλάβατε.






10 απαντησεις στο “Φόρα λοξά το καπελάκι σου”
έτσι ακριβώς..
νομίζω πως θα έπρεπε να προσθέσετε πως το καπέλο το βγάζουμε -μεταξύ αμέτρητων άλλων περιπτώσεων- όταν οδηγούμε και (είτε ως οικοδεσπότες είτε ως καλεσμενοι) στην τηλεόραση
κ. Μοίρη:
Εννοείτε κάποιους συγγραφείς που τηλεμφανίζονται με καπέλο…
Είτε άλλα οψώνια που καφενειάζονται ή μπαρίζονται μετά πίλου…
Τπυ δυστυχείς…
Πάντως το online της Lock & Co λειτουργεί άψογα, αρκεί να έχει κανείς ιδέα για το τι ακριβώς του ταιριάζει.
Εχετε δίκιο, αλλά δεν θα συνιστούσα την αγορά καπέλου 175 λιρών χωρίς πρόβα… Τoo risky
Αυτό ακριβώς… Αν όμως έχουν προηγηθεί οι πρόβες στο καταπληκτικό μαγαζί της St James’s και έχεις πλέον μια ιδέα για το τι ακριβώς ταιριάζει στο πρόσωπό σου, αγοράζεις ευκολότατα από το σπίτι και δεν ανησυχείς και για τη μεταφορά. Την επίσκεψη τη συνιστώ σε όποιον θέλει να μιλήσει με έναν πραγματικό ειδικό για το τι του πηγαίνει καλύτερα και για μια σειρά από καπελοθέματα. Λιγότερο glamorous, αλλά εξίσου ενδιαφέρον είναι και το μαγαζί του bates στη Jermyn. Αν θυμάμαι καλά αναλαμβάνουν να σου φτιάξουν τραγιάσκα από το «δικό σου» tweed.
ισχυει οτι για την κλιση, το καπελο καλο ειναι να γερνει προς την δεξια πλευρα, και η αποσταση του καπελου απο τα φρυδια να ειναι περιπου οσο και η αποσταση 3 δακτυλων?
επιπλεον ο μπερες δεν ειναι σημα κατατεθεν των ανθρωπων της τεχνης?
Giannis:
Για τον μπερέ κυκλοφορούν διάφορα στερεότυπα. Αντισταθείτε.
Κανένα καλό Online store στην Ελλαδα?
Ον λάιν δεν υπάρχει, οσο ξέρω.
Καλά και φτηνά καπέλα, στα δύο πρατήρια των πιλοποιείων Pio-Pol και Πολυχρονόπουλος επί της οδού Βορέως (λοξά κάθετη στην οδό Αθηνάς, χαμηλά, κοντά στο Μοναστηράκι).
Από 10 έως 60 ευρώ, τα δικά τους, ποιότητα. Εως 170 ευρώ τα εισαγωγης Αγγλίας , τα περίφημα Lock.