Kατηγορίες

7 + 7 + 7

Κοστούμια, σακκάκια, παντελόνια: τα βασικά

c6sc.jpg

O Gabrielle D’Annunzio με σταυρωτό καλοκαιρινό κοστούμι. Sartoria Cellerini, Firenze, 1910.

Ανδρικό ντύσιμο σημαίνει κοστούμι. Αν δεν είσθε εικοσάχρονος indie, alternative ή μεταλάς, αν δεν είσθε σταρ ποδοσφαιριστής ή τραγουδιστής, αν τέλος πάντων είσθε σε ώριμη ηλικία και δεν είσθε αναγκασμένος λόγω επαγγέλματος να φοράτε στολή δύτη ή πιλότου, τότε η γκαρνταρόμπα σας χτίζεται οπωσδήποτε γύρω από μερικά κοστούμια, σακάκια και παντελόνια.

Πόσα; Τι είδους; Τα βασικά τα ξέρετε, αν δεν τα έχετε ήδη. Ο σπουδαίος σχεδιαστής Πολ Σμιθ υποστηρίζει ότι στο ανδρικό κοστούμι υπάρχουν μόνο δύο χρώματα: γκρί και μπλε. Συμφωνούμε όλοι. Μείνετε στα κλασικά χρώματα, σχέδια και υφάσματα, και θα είσθε πάντα καλοντυμένος. Ο απαράμιλλα καλοντυμένος Φρεντ Αστέρ παρατηρούσε ότι το ανδρικό ντύσισμο δεν πρέπει να ‘κραυγάζει’· ο άνδρας ξεχωρίζει με το συντηρητικό και διακριτικό του ντύσιμο.

Δεν χρειάζονται πολλά ρούχα. Βασιζόμενος στην πείρα και τις συζητήσεις με εξαιρετικά καλοντυμένους φίλους, θα συνόψιζα τη βασική πλήρη γκαρνταρόμπα γύρω από τον μαγικό αριθμό 7: Επτά (+1) κοστούμια, επτά σακάκια, επτά παντελόνια, για όλο το χρόνο εκτός καλοκαιριού.

Βεβαίως σημασία έχει η ποιότητα: τα κατάλληλα υφάσματα και το κατάλληλο ράψιμο. Αν ράβεστε σε ράφτη, γνωρίζετε ίσως τα κορυφαία υφάσματα: Dormeuil, Zegna, Loro Piana, Scabal, Holland & Sherry, J. G. Hardy, J & J Minnis, Wain Shiell κ.λπ. Θα βρείτε ετοιμοπαράδοτα στα λιγοστά καλά καταστήματα, αλλά μπορείτε επίσης να διαλέξετε ό,τι θέλετε από τεράστια δειγματολόγια και το ύφασμα θα φτάσει με κούριερ σε ελάχιστες μέρες. Υπολογίστε να πληρώσετε από 400 ευρώ για καλό ύφασμα ενός κοστουμιού, έως… Εως όσο αντέχει η τσέπη. Για ραφτικά, υπολογίστε από 400 ευρώ τουλάχιστον και άνω. Ομως θα δυσκολευτείτε πολύ να βρείτε πια καλό ράφτη (δηλαδή καλό «ψαλίδι»)… Ερευνήστε.

tremett_paris19121.jpg

Gabrielle D’Annunzio, μονόπετο με γιλέκο. Ενα κουμπί. Sartoria Tremlett, Paris 1912.

Αν πάτε για έτοιμο, δώστε έμφαση στο ύφασμα, στο φινίρισμα και βεβαίως στην εφαρμογή. Στα καλά μαγαζιά οι ράφτες τους μπορούν να επιφέρουν σωτήριες μικροδιορθώσεις (κόντυμα, στένεμα), ώστε να έρθει καλύτερα. Βεβαίως ποτέ δεν θα είναι κομμένο στα μέτρα σας, ούτε θα έχει το σχολαστικό χειροποίητο χτίσιμο, με ραφτό καναβάτσο π.χ, αντί για κολλητά γεμίσματα κ.ο.κ. Προσέξτε επίσης ότι τα έτοιμα κοστούμια από διάσημες φίρμες δεν διαφέρουν ουσιωδώς από άλλα ταπεινής ονομασίας, συχνά ούτε καν στην ποιότητα υφάσματος ― τα περισσότερα ράβονται σε ίδια ασιατικά μαζικά εργοστάσια, και λιγότερα σε ιταλικά. Διαφέρουν μόνο στην τιμή… Ενα αξιοπρεπές έτοιμο αρχίζει από 400 ευρώ και πάει όσο θέλει η φίρμα…

Μια ενδιάμεση καλή λύση είναι το κοστούμι Sur Mesure: τυποποιημένα πατρόν τροποποιούνται πάνω στα μέτρα σας. Υπολογίστε από 700 ευρώ τουλάχιστον, αλλά ετοιμαστείτε ν’ακούσετε και 1500. Ερευνήστε.

Λάβετε σοβαρότατα υπόψη ότι το κλίμα αλλάζει. Τα βαριά υφάσματα είναι ανθεκτικότερα και σίγουρα «πέφτουν» ωραιότερα, αλλά ο μεσογειακός χειμώνας διαρκεί λίγο και οι αστικοί χώροι είναι όλοι θερμαινόμενοι. Αρα, επικεντρωθείτε σε μικρού-μεσαίου βάρους υφάσματα (worsted Μerinos) και σε ελαφρά all weather ή cool wool. Ξεχάστε τα βαριά Tweed, τα Donegal κ.ά. παραδοσιακά μάλλινα· το ίδιο χρωματικό και στυλιστικό εφέ το προσφέρουν ελαφρά και απαλότατα μοντέρνα πανιά.

prandonis_milan19281.jpg

Gabrielle D’Annunzio, σταυρωτό τετράκουμπο (4Χ1), με σταυρωτό γιλέκο. Sartoria Prandoni, Milanο 1929.

Το γκρι, σκούρο βεβαίως, μπορεί να είναι το ένα και μοναδικό κοστούμι που μπορείτε να έχετε. Θα πρότεινα τρία. Ενα κλασικό αρεννωπό από φανέλα, μονόπετο (οι Ιταλοί κάνουν την πιο απαλή φανέλα σήμερα)· ένα ριγέ, με αχνή ρίγα (chalkstripe κατά προτίμηση), ίσως και σταυρωτό· κι ένα ανθρακί all seasons Super 100’s.

Δύο μπλε. Ενα μεσαίου βάρους ριγέ (pinstripe ή chalkstripe), κατά προτίμησιν σταυρωτό· κι ένα all seasons μονόπετο.

Ενα μαύρο, all seasons μονόπετο.

Ενα Πρενς ντε Γκαλ γκρι ψυχρό (λίγο προς το μπλε) ή ένα καφέ ψυχρό (προς το γκρί), μεσαίου βάρους και τα δύο.

Με αυτά τα 7+1 κοστούμια, θα είσθε καλοντυμένος σε κάθε περίσταση.

martinenghi3cf.jpg

Gabrielle D’Annunzio, μονόπετο τρίκουμπο (κουμπώνει μόνο το μεσαίο), με γιλέκο. Sartoria Martinenghi, Venezia 1920.

Επτά σακάκια

Επτά σακάκια. Μπλέιζερ ασφαλώς· δύο: ένα μεσαίου βάρους κι ένα ελαφρό ( κουμπιά ασημένια σκέτα ή μπλε κοκκάλινα, όχι χρυσά και θυρεοί, πλίιζ!).

Ενα καφέ θερμό σκούρο κι ένα καφέ φωτεινό, Merinos superfine συν ολίγο κασμίρ ― σε διακριτικό σχέδιο της αρεσκείας σας: ψαροκόκκαλο, λεπτό πιε ντε πουλ, ντόνεγκαλ, πτι καρρώ, συνδυασμοί τους.

Ενα γκρι αναλόγων προδιαγραφών.

Ενα βελούδινο ή βελούρ ανθρακί-μαύρο.

Και τελευταίο, ένας μπαλαντέρ του γούστου σας: Ενα λαδί, κυπαρισσί ή μπλε, σε σχέδιο ανάλογο των καφέ.

belloni_double_six.jpg

Gabrielle D’Annunzio, σταυρωτό εξάκουμπο (6Χ2). Sartoria Belloni, Milano 1930.

Επτά παντελόνια

Επτά παντελόνια: Δύο γκρι σκούρα (φανέλα, κασμιροφανέλα ραζέ), καστανό βαθύ κασμιροφανέλα ραζέ, μπλε nuit και κυπαρισσί γκαμπαρντίνα, κοτλέ ξανθό σκούρο, κοτλέ καστανό βαθύ. Επικουρούν τα κλασικά τζιν.

Το μακρύ και καυτό καλοκαίρι, δύο κοστούμια είναι υπεραρκετά για πολλά πολλά χρόνια· ένα λινό κι ένα βαμβακερό γκαμπαρντίνα, χρώματος από εκρού-άμμου έως χακί-λαδί. Και ανάλογα πανταλόνια, λινά και βαμβακερά, φορεμένα με πουκάμισα μακρυμάνικα κυρίως.

Τέλος.

cellerini15uy1.jpg

Gabrielle D’Annunzio, καλοκαιρινό κοστούμι με γιλέκο· μονόπετο, χωρίς κουμπιά! Sartoria Cellerini, Firenze 1910.

Διλήμματα

• Δύο ή τρία κουμπιά στο σακάκι; Ο,τι σας πάει. Δείτε τον καθρέφτη.

• Ενα ή δύο ανοίγματα στο σακάκι πίσω; Πιο ευρωπαϊκά τα δύο, στρώνουν καλύτερα. Και το ένα καλό είναι.

• Παντελόνι ίσιο ή με πιέτες; Οι διπλές πιέτες «χαρίζουν» στο σώμα.

• Τι πουκάμισο, ποια γραβάτα ταιριάζει; Προτιμήστε μονόχρωμα πουκάμισα και ήσυχους συνδυασμούς. Ας πούμε, όχι καρώ με καρώ. Αρχίστε απ’ τα σίγουρα, σταντάρετε μερικούς συνδυασμούς της αρεσκείας σας, και ακολούθως πειραματιστείτε.

• Κοστούμι χωρίς γραβάτα; Βεβαίως. Αλλά πουκάμισο με μανικετόκουμπα και μαντιλάκι στην τσέπη του σακκακιού.

Advertisement

72 απαντησεις στο “7 + 7 + 7”

ΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ ΛΕΣ ΠΕΡΙ ΜΟΝΤΕΡΝΑΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΚΑΛΩ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ BLOG ΝΑ ΤΣΕΚΑΡΟΥΝ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΞΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΕ SARTORIAL ΝΤΥΣΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ…..ΠΑΝΤΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΣΕ ΡΑΜΜΕΝΟ ΡΟΥΧΟ! ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΓΑΜΠΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ! Ο ΚΑΛΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΡΑΦΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΤΟΥ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ.

ΒΕΒΑΙΑ Ο ΝΤΕΜΕΚ ΡΑΦΤΗΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΕΙ ΣΤΗ ΠΡΕΣΣΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΠΑΤΗΣΕΙ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ, ΑΛΛΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 1 ΜΟΝΟ ΧΡΗΣΗ Ο ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΣ ΠΕΛΑΤΗΣ ΘΑ ΔΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΞΑΝΑΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΝΤΕΜΕΚ ΡΑΦΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΤΟΥ…..ΠΕΛΑΤΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΥΤΟΣ ΤΟ ΕΙΧΕ ΦΕΡΕΙ ΣΤΑ ΙΣΑ ΤΟΥ!!! ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ ΡΑΨΙΜΟ ΕΝΟΣ ΚΟΣΤΟΥΜΙΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΠΟΝΗ ΚΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (ΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΒΕΛΟΝΙΕΣ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 48 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΤΑ-ΓΙΑΚΑ) ΕΝΩ ΤΟΥ ΝΤΕΜΕΚ PΑΦΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙ ΔΕΥΤΕΡΟΛΕΠΤΑ (ΟΣΟ ΝΑ ΣΤΕΓΝΩΣEΙ Η ΚΟΛΛΑ).

ΕΠΙΣΗΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΞΕΣ MERKOS ΤΙ ΣΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ (ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ Ο ΜΕΣΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΧΑΦΤΕΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΠΑΤΖΙΛΙΚΙΑ) ΑΛΛΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΤΟ-ΣΤΗΘΟΣ ΚΛΠ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΡΑΜΜΕΝΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΕΙΝΑΙ ΑΘΑΝΑΤΟ ΚΑΙ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΡΟΚΑΛΩ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΕΝΑ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟ ΣΑΚΑΚΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΘΕΣΕΙ ΣΕ ΛΙΓΗ ΥΓΡΑΣΙΑ (ΔΕΝ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΩ ΓΙΑ ΒΡΟΧΗ ΚΛΠ). ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΦΥΣΣΑΛΙΔΕΣ (ΞΕΚΟΛΛΗΜΑ ΑΠΟ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ) ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΘΩΘΕΙ ΠΟΤΕ, ΑΛΛΑ ΠΟΤΕ!

ΑΣ ΞΕΣΚΕΠΑΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΚΟΛΛΗΤΙΚΩΝ Ή
ΑΛΛΙΩΣ ΝΤΕΜΕΚ ΡΑΦΤΑΔΩΝ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΣΟΥ ΤΑ ΕΞΗΣ: ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΡΑΦΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΜΕΣΑΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ ΜΕ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ Ή ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΑΒΑΤΣΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΣΚΕΤΟ (ΟΠΟΤΕ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΠΑΝΟΠΛΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ). ΒΑΣΙΚΑ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΡΑΦΤΗΣ (ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ ΡΑΦΤΗΣ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΠΑΝΙΟΥ, Ο ΒΙΟΤΕΧΝΗΣ –ΝΤΕΜΕΚ ΡΑΦΤΗΣ ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΠΑΠΑΤΖΗΣ…..ΕΞΑΛΛΟΥ ΜΕΣΑΤΟ ΡΟΥΧΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ Η ΜΕΣΗ ΜΟΔΙΣΤΡΑ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ!

2)ΜΟΝΤΕΡΝΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ (ΚΑΙ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΡΑΦΤΑΔΩΝ) ΜΕ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΤΩΝ ΡΑΦΤΑΔΩΝ
3)ΠΑΝΙΑ SUPER 120,130,150,180 ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΥΡΙ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ (ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΛΕΠΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΥΦΑΣΜΑ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ)

παιδια ψαχνω για ενα καλο ραφτη πιο παλια ειχα δει σε siteκαπου που λεγανε για ενα ραφτη που ραβει κοστουμια ο ευαγγελατος εχε χαρη που δε βλεπει καλα η μητερα μου αλλιως….εχει κολησει με ενα αλλα δε μπορω να καταλαβω γκρι σκουρο που πηγαινει προς το μπλε οποιος μπορει να το καταλαβει θα το ευχαριστουσα 10000φορες ειλικρινα

ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ Merkos Manolopoulos Atelier ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΗ, ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΡΟΥΧΟ, ΜΕ ΚΟΛΛΗΜΕΝΑ ΤΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΡΑΜΜΕΝΑ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΧΑΛΙΑ, ΦΙΝΙΡΙΣΜΑ ΜΕΤΡΙΟ, ΤΙΜΕΣ ΟΜΩΣ ΕΞΩΦΡΕΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΛΑΝΣΑΡΙΣΜΑ «ΝΤΕΜΕΚ» ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ…… ΡΩΤΗΣΤΕ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΕΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΑΣ ΣΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΕ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΜΕ ΤΟ 1/3 ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ.
σΤΗ ΔΡΑΓΟΥΜΗ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΡΑΦΤΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΒΙΟΤΕΧΝΕΣ.

..exeis dei polous raftes sthn Ionos..h’opoudhpote..na sou kanoun mesato koustoumi mono me kanabatsa k meta apo duo foremata na mhn kanei kumata sto peto h’na mhn einai panoplia k na exei rafthka 400euro???Ama ton vreis pes mou na kanw deka!!Exeis dei polles biotexnies na kanoun paragelia me proves??k pania super 120′-140 k 160′?H monterna raftikh leei:kolhmena eswterika me kanabatsa se sththos-tsepes-peto-giaka!

Kalo tha htan,otan milame gia kapoion na xeroume pente pragmata k na eimaste ligo eneimerwmenh k na mhn eimaste kolhmenh prin 20 xronia giati h moda k oi texnotropies auths allazoun..poso mallon otan thavoume me tetoio tropo kapoion pou den exoume dei douleia tou h milhsei me auton…

Me ektimhsei Merkos Manolopoulos

ΜΑΛΛΟΝ ΕΣΥ MERKOS ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ:
ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΠΑΡΑΠΕΤΑΣΜΑ ΚΑΠΝΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΘΟΛΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΑΩΝ (ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ) ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΕΛΑΤΩΝ ΟΙ ΨΕΥΤΟΡΑΦΤΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΜΕΡΙΚΑ ΣΤΑΝΤΑΡΤ «ΤΣΙΤΑΤΑ» ΟΠΩΣ:
1)ΜΕΣΑΤΟ ΚΟΣΤΟΥΜΙ (ALL TIME CLASSIC ΦΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ-ΡΑΦΤΩΝ ΠΟΥ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΟΥΣ ΣΤΙΓΜΗ ΕΙΝΑΙ ΡΑΨΙΜΟ ΓΑΜΠΡΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ)

ΜΑΝΟΣ ΠΗΡΑ ΣΤΟΝ ΟΤΕ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΝΙΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΗΠΩΣ ΕΝΝΟΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ Ν.ΕΓΝΑΤΙΑ (ΤΩΡΑ ΛΕΓΕΤΑΙ Κ.ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ)? ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΓΙΤΟΝΙΑ ΜΟΥ (ΜΑΡΤΙΟΥ)
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Σας έστειλα και προσωπικό email, ελπίζω να το λάβατε…
Για σιγουριά σας το δίνω κι από εδώ:
amarynthos_PAPAKI_eurognosi.info

Με εκτίμηση,

Β.Τ

Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!

Φαίνεστε άνθρωπος, όχι μόνο με γούστο και προθυμία να μοιραστεί τις
γνώσεις του, αλλά και άνθρωπος με μια «ιδιαίτερη καλλιέργια»..

Σε οτι αφορά στις πληροφορίες και συμβουλές που μας προσφέρετε απλόχερα, νοιώθω οτι μπορώ να σας έχω απόλυτη εμπιστοσύνη… άλλωστε στο θέμα που μπορώ να εκφέρω γνώμη, αυτό των ρολογιών, οι απόψεις μας ταυτίζονται!

Θα ήθελα λοιπόν τη συμβουλή σας μια και παντρεύομαι σε 1,5 μήνα… παντρεύομαι λοιπόν την ημέρα των Χριστουγέννων- κι εγώ μόλις χτες άρχισα να αγχώνομαι με το τί θα φορέσω…

Γιαυτό και ψάχνω κάποιο κατάστημα σε Αττικο/Βοιωτία, όπου μπορώ να ράψω -τα πάντα- που θα φορέσω στο γάμο..ίσως μέχρι και τα υποδήματα.. Αρκεί να είναι ένα μέρος όπου πρώτα θα ακούσουν τι θέλω και μετά θα με συμβουλέψουν για το τί μου ταιριάζει, λαμβάνοντας επιπλέον λεπτομέρειες υπόψη, που εγώ δε ξέρω καν να αξιολογήσω: πχ. το μέρος που θα γίνει ο γάμος (χωριό), μέχρι το τι θα φορέσει η νύφη κτλ…

Δε ξέρω αν μπορεί να θεωρηθεί διαφήμηση, αλλά από την ελάχιστη έρευνα που έκανα στο ίντερνετ, το μόνο που μπόρεσα να βρω ξεκινάει απο Gia******

Για κάθε επιπλέον πληροφορία θα σας είμαι ευγνώμων και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Β.

Ραφτα κουστουμια κ αλλα…Σε πολυ καλο επιπεδο με καλα υφασματα απο νεο ατομο κ σε αρκετα μοντερνες γραμες κ σχεδια…

Χρυσοστομου Σμυρνης 9
Θεσσαλονικη
Merkos Manolopoulos Atelier

Πολύ ενδιαφέρον το site με αναλυτικές πληροφορίες. Μπράβο. Έχω κι εγώ ένα ερώτημα: Παντρεύομαι αρχές Οκτώβρη και αποφάσισα να φορέσω λευκό κοστούμι με γιλέκο. Το πρόβλημά μου είναι ότι … δε βρίσκω. Γενικά δεν υπάρχουν καλοκαιρινά κουστούμια με γιλέκο. Και έχω κατά νου κάποιο μαλακό ύφασμα, όχι αυτά τα στημένα γιαλιστερά που βλέπω να προτείνονται για γαμπρούς. Καμία καλή ιδέα;;;

@pavlos:

Θα καταφύγετε σε έναν καλό ράφτη…
Είναι σύνηθες να ράβεται το πρώτο κοστούμι για τον γάμο.

Εχετε δίκιο. Τα «γαμπριάτικα» ετοιμα είναι επεικώς άθλια…

Για υφασμα, εχετε πολλές επιλογές. Η γνώμη μου: διαλέξτε χρώμα off white, ιβουάρ, ζαχαρί, κοκκαλί, ice white ― όχι snow, χιονάτο λευκό. Διαλέξτε ένα χρώμα που θα είναι χρήσιμο και φορέσιμο και μετά το γάμο. Ενα ζαχαρί-κρεμ θα ήταν ιδανικό.
Να είναι ελαφρό, όχι πάνω από 270-280 γραμ./τετρ.μέτρο. Ιδανικά, γύρω στα 230-250 γραμ.
Super 120 εως 130 είναι τέλειο. Οχι super 150, 160, 180. Θα τσαλακώνει φρικτά.

Σκεφθείτε και το σταυρωτό σακκάκι. Είναι πιο επίσημο, και δεν χρειάζεται γιλέκο.

Προσοχή, μην παρασυρθείτε σε πουκάμισα με αναδιπλούμενους γιακάδες, ψευτοπαπιγιόν και λοιπές γελοιότητες, έλκουσες την καταγωγή από το επίσημο morning coat των Βρετανών. Οι ελληνικοί γάμοι δεν είναι τόσο formal. Τους ταιριαζει το μεσογειακό, ιταλικό στυλ.

Ολο το στυλ πρέπει να στηρίζεται πρωτίστως στη γραμμή και την εφαρμογή του κοστουμιου. Ακολουθούν το πουκάμισο (λευκό, κατα προτίμησιν), η γραβάτα ή το παπιγιόν (μαυρο ή μπλε, μάλλον, αλλά και άλλο χρωμα) κι ενα μαντιλακι pochette ισως.

Μην ανησυχείτε, έχετε κάποιο χρονικό περιθώριο.
Καταρχας, ορίστε τι θέλετε και τι προϋπολογισμό διαθέτετε.
Διαλέξτε το ύφασμα. Θα βρείτε ό,τι ζητήσετε. Η περίοδος των εκπτώσεων σας προσφέρει τiμές έως και -40%.
Αλλά βιαστείτε, διότι και οι ράφτες πάνε διακοπές… Πάντως οι γαμπροί έχουν προτεραιότητα!
Ο,τι χρειαστείτε, στη διάθεσή σας.

@ Skager:
Δυστυχώς δεν ξέρω κάτι ειδικό για ινδικά μεταξωτά.

Μεταξωτά υφάσματα για κοστούμι πάντως υπάρχουν μερικά κλασικά, όπως το υπέροχο κουκουλάρικο Εβρου, εξαιρετικά δυσεύρετο τώρα, συνήθως σπασμένο λευκό, εκρού. Επίσης το seta cruda, μεταξωτό αραιουφασμένο σχετικά, με «κομπάκια», σαν λινό ― κάνει ωραίο κοστούμι καλοκαιρινό.

Γενικά το μεταξωτό δίνει τις ωραιότερες ίσως πτυχώσεις, αλλά τσαλακώνει εύκολα σχετικά, και είναι ζεστό για καλοκαιρινό, εκτός κι αν είναι αραιοϋφασμένο.

Το μετάξι δίνει όμως τις καλές του ιδιότητες συμμετέχοντας σε εξαιρετικά σύμμικτα υφάσματα.
Κλασικός συνδυασμός είναι το Μαλλί-Μετάξι και το Μαλλί-Λινό, για ρούχα mid-season ή καλοκαιρινά, με ωραία πτύχωση, αντοχή στο τσαλάκωμα, και δροσερά, ανά περίπτωση.
Οι ιταλικοί οίκοι υφασμάτων (Loro Piana, Zegna, Barberis Canonico etc) έχουν πετύχει πολλά τέτοια σύμμικτα υφάσματα, με έξοχα αισθητικά και λειτουργικά αποτελέσματα.

Τα μεταξωτά πουκάμισα είναι άλλη ιστορία.
Γενικά, πιστεύω ότι το καλό βαμβακερό (ποπλίνα, πρώτα απ’ όλα) δεν το συναγωνίζεται κανένα άλλο ύφασμα υποκαμίσου.

Πολυ ωραια σελιδα με ωραια σχολια κ πραγματα αγνωστα για τον πολυ κοσμο!Καντε αναφορα στα ραφτα κουστουμια κ πουκαμισα κ καταστηματα που μπορει καποιος να ραφτει.Ωραια θα ηταν να αναφερετε παλιες τεχνικες κ tricks που μπορουν να προσαρμοστουν στη σημερινη εποχη.

Ε, καταχρηστικά μπορεί να ονομαστεί μπλέιζερ ένα μη μπλε ξέταιρο (odd) σακκάκι, μονόχρωμο πάντα.
Μπορεί να είναι σκούρο πράσινο – κυπαρισσί, ή μαύρο ή κάτι άλλο μονόχρωμο.
Αλλά το κλασικό μπλέιζερ είναι μπλε.

Μπλέιζερ: navy μπλε σακάκι, σταυρωτό ή μονόπετο. Κατάγεται από τη στολή του Ναυτικού. Με ασημί ή χρυσαφί μεταλλικά κουμπιά, ή και με κοκκάλινα. Πιο βαρύ ύφασμα το χειμωνιάτικο (συνήθως τύπου hopsack ή twill), πιο ελαφρύ το καλοκαιρινό (fresco ή μίγμα wool-silk, ή λινό-μαλλί)
Συνδυάζεται με γκρι συνήθως ή και μπεζ ή λαδί ή λευκό-εκρού παντελόνι. Μπορεί να φορεθεί και με χακί chino ή τζην. Με γραβάτα ή και χωρίς.
Γενικά είναι ένας άσσος, ένας μπαλαντέρ, μια λύση παντός καιρού στην αντρική γκαρνταρόμπα.
ΗΙΗ

Αν γίνεται μπορεί κάποιος να με βοηθήσει να ξεκαθαρίσω τι ακριβώς είναι το μπλέιζερ??
Το σταυρωτό ή κάτι άλλο??
Ευχαριστώ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s